Μαλδίβες – Πληροφορίες

Male. Η πρωτεύουσα

Το Male θεωρείται σίγουρα μια από τις μικρότερες σε φυσικό μέγεθος πρωτεύουσες στον κόσμο. Το 1/3 του πληθυσμού της χώρας κατοικούν στο Male είναι μια πόλη με ψηλά κτίρια και πλακόστρωτους δρόμους.

Οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε μια περιοχή, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι είναι γεμάτοι με καταστήματα και γραφεία. Στην περιοχή που στεγαζόταν το παλιό παζάρι, όπου φιλοξενείται ακόμα το κέντρο του λιανικού και χονδρικού εμπορείου της χώρας, τα δρομάκια είναι τόσο στενά ώστε κι ένα μόνο όχημα είναι δύσκολο να κινηθεί, ιδίως μέσα από τα πλήθη των ανθρώπων. Το Male δεν έχει καθόλου παραλίες – αντιθέτως, περιβάλλεται από θαλάσσια τείχη. Πάντως, μία πρόσφατα δημιουργηθείσα τεχνητή παραλία και η γειτονική προκυμαία που εκτείνεται κατά μήκος του λιμανιού νοτιοδυτικά του νησιού, εξασφαλίζουν μια ευχάριστη διαδρομή για τζόκιγκ, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα βράδια όταν πέφτει η ζέστη. Το Male εξακολουθεί να είναι σχετικά πράσινο και ευχάριστο. Οι δρόμοι στις οικιστικές περιοχές καλύπτονται από δένδρα, που κατά τόπους σχηματίζουν ένα υπερυψωμένο τόξο. Αρκετοί κύριοι δρόμοι περιστοιχίζονται από μεγάλα δένδρα που εξασφαλίζουν σκιά και από τις δυο πλευρές.

Ακόμα και μια βόλτα με τα πόδια, σας προσφέρει ενδιαφέροντα θεάματα και σημεία για ν΄ απαθανατίσετε με τη φωτογραφική μηχανή σας, όπως είναι η ιχθυαγορά και η τοπική αγορά στο βόρειο παραθαλάσσιο τμήμα, το καινούριο λιμάνι στη νοτιοδυτική γωνία και το 400 ετών παλαιό τζαμί της Παρασκευής κ.α. Μια βόλτα στις οικιστικές περιοχές ή στους δρόμους με την αγοραστική κίνηση, σας βοηθά να αντιληφθείτε κάποια πράγματα σχετικά με τη ζωή και τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της πρωτεύουσας. Ή απλώς καθίστε και χαλαρώστε σ΄ένα από τα μικρά πάρκα που είναι διάσπαρτα στην πρωτεύουσα και παρατηρείστε απλώς το ρυθμό της ζωής. Ίσως εκπλαγείτε με τον μεγάλο αριθμό μηχανοκίνητων οχημάτων στο Male. Αν το προτιμάτε, μπορείτε να γυρίσετε την πόλη με ταξί. Υπάρχουν πολλά κέντρα ταξί που λειτουργούν με αρκετά άνετα και καλοδιατηρημένα οχήματα. Οι μέγιστες τιμές χρέωσης είναι καθορισμένες από την κυβέρνηση – η βασική χρέωση για μια μονή διαδρομή, για 4 άτομα ή λιγότερα, από ένα σημείο σ’ ένα άλλο είναι MRF 15.00, αν έχετε αποσκευές στο πορτ-μπαγκάζ χρεώνεστε MRF 5.00 ανά βαλίτσα, η βασική χρέωση αυξάνεται στα MRF 20.00 από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 το πρωί, και οι ναυλώσεις κοστίζουν MRF 85.00 ανά ώρα.

Αγορές από ένδυση μέχρι ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Τα ψώνια είναι η αγαπημένη ενασχόληση των κατοίκων, ιδίως το απόγευμα που πέφτει η ζέστη. Ο Majeedhee Magu, ο βασικός δρόμος του νησιού, διαθέτει αριστερά-δεξιά πολλά μαγαζιά που πωλούν διάφορα αγαθά, από τα πιο απλά και μικρά μέχρι ότι μπορείτε να φαντασθείτε. Τα μαγαζιά έχουν μεγάλα αποθέματα ρούχων, αρωμάτων, καλλυντικών, κοσμημάτων, ρολογιών ή ηλεκτρονικών ειδών κ.α. Πολλοί βρίσκουν ευχάριστη την εμπειρία να ανακατευθούν με τα πλήθη των καταναλωτών που κατακλύζουν τις κύριες οδούς για ψώνια τα βράδια. Όλα τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ εκτός των διαστημάτων προσευχής, οπότε κλείνουν για 15 λεπτά.

Προϊόντα ψαριού

Κονσερβοποιημένα ψάρια που τυποποιούνται στην κονσερβοποιία του Felivaru, Lhavigani Atoll, διατίθενται σε πολλά καταστήματα στο Male. Ο τόνος που κονσερβοποιείται, αλιεύεται με τον παραδοσιακό τρόπο του καλαμιού και της πετονιάς, όπως κι όλα τα ψάρια που ψαρεύονται στις Μαλδίβες, και επομένως είναι «φιλικά στα δελφίνια». Τα καπνιστά ψάρια που συσκευάζονται σε κενό αέρος, και τεμαχισμένα ξηρά ψάρια διατίθενται επίσης σε πολλά σούπερ-μάρκετ στο Male. Αυτά τα αυθεντικά προϊόντα των Μαλδιβών είναι εξαιρετικά δώρα για τους φίλους σας ή απλώς πάρτε μερικά μαζί σας στην πατρίδα για να τα δοκιμάσετε.

Η τοπική Αγορά

Η Τοπική Αγορά, που απέχει μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο από την Ιχθυαγορά στο βόρειο παραθαλάσσιο τμήμα του Male, χωρίζεται σε μικρά περίπτερα / πάγκους. Εδώ ο ρυθμός είναι πιο χαλαρός και η ατμόσφαιρα γαλήνια, σε σύγκριση με την πυρετώδη δραστηριότητα που διακρίνει την υπόλοιπη γειτονιά. Κάθε περίπτερο / πάγκος διαθέτει ποικιλία τοπικών προϊόντων, κυρίως από τις ατόλεις. Εδώ θα βρείτε διαφορετικά είδη τοπικών λαχανικών, φρούτων και γλυκοπατάτων, ζαχαρωτά, καρύδια και τσιπς αρτόδενδρου, γυάλινα βάζα με χειροποίητα γλυκά και πίκλες, και τσαμπιά μπανάνες που κρέμονται από το ταβάνι με υφασμάτινα σχοινιά. Ένα άλλο κτίριο παραδίπλα πουλάει καπνιστά και ξηρά ψάρια.

Σουβενίρ

Δεν είναι δύσκολο να προσανατολισθείτε στο Male, ιδίως αν έχετε μαζί σας κι ένα χάρτη. Στο κάτω-κάτω, είναι μόλις δυο τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο βασικός δρόμος Majeedhee Magu διασχίζει κατά πλάτος το νησί από ανατολάς προς δυσμάς. Από την άλλη πλευρά, ο δρόμος Chaandhanee Magu το διασχίζει από βόρεια προς νότια. Τα περισσότερα καταστήματα με αναμνηστικά αντικείμενα στοιχίζονται στο βόρειο άκρο του Chaandhanee Magu, που παλαιότερα ήταν γνωστό ως το Παζάρι της Σιγκαπούρης λόγω των πολλών εισαγωγών από τη Σιγκαπούρη. Ξεναγοί και πωλητές που μιλάνε αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες περιμένουν υπομονετικά για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Αυτά τα καταστήματα έχουν μεγάλα αποθέματα ειδών δώρων και σουβενίρ. Στις καλύτερες αγορές περιλαμβάνονται τα «thudu Kuna», χαλάκια που υφαίνουν οι ντόπιοι με τοπικά φυσικά νήματα. Ελκυστικές είναι και οι ξύλινες μινιατούρες «dhonis». Όταν κάνετε τις αγορές σας σε είδη σουβενίρ, να θυμάστε ότι η εξαγωγή προϊόντων που έχουν κατασκευασθεί από κέλυφος χελώνας, μαύρο κοράλλι, κέλυφος στρειδιού με μαργαριτάρια και κόκκινο κοράλλι, απαγορεύεται.

Διασκέδαση

Η διασκέδαση σε συνδυασμό με την χαλάρωση είναι δύο στοιχεία που θα τα νιώσετε στον μέγιστο βαθμό. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τα διάφορα προγράμματα spa ( υδρομασάζ , θαλασσοθεραπείας , αναζωογόνησης , προγράμματα ομορφιάς) που σας προσφέρουν τα ξενοδοχεία , μέσα στις εγκαταστάσεις τους όπου ειδικά εκπαιδευόμενοι θα σας χαρίσουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Μία άλλη πρόταση είναι οι οργανωμένες βραδιές που προσφέρουν τα ίδια τα ξενοδοχεία μέσα στον χώρο τους ή στις ιδιωτικές τους παραλίες προσφέροντας ρομαντικά δείπνα , δίπλα στο κύμα. Και τέλος για όσους είναι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ υπάρχουν και εδώ ειδικά τμήματα που λειτουργούν όλη την ημέρα ,και μπορείτε να απολαύσετε θαλάσσιο σκι , ημερήσιο οργανωμένο ψάρεμα , ποδήλατο , κανό , καταδύσεις κ.α. για να δείτε και να μαγευτείτε από τα κοράλλια και τα αμέτρητα παράξενα τροπικά ψάρια.

Υγειονομικοί περιορισμοί Δεν χρειάζονται εμβόλια.

Κουζίνα     Η παραδοσιακή κουζίνα είναι πικάντικη και τα περισσότερα τοπικά εδέσματα αποτελούνται από ένα μείγμα ψαριών ή κρέατος σε κουρκούτι από ρυζάλευρο και αλεύρι καρύδας. Για γλυκό προτείνουμε να δοκιμάσετε παραδοσιακά στικς καρύδας, τηγανητές μπανάνες, κρέμα συνοδευμένη από παπάγια, μάνγκο και άλλα τροπικά φρούτα. Τα πιάτα που σερβίρονται στα ξενοδοχεία είναι τοπική κουζίνα αλλά και ευρωπαϊκή. Από τα τοπικά εδέσματα προτείνουμε να δοκιμάσετε τα διάφορα τηγανητά που είναι ένα μίγμα από κρέας ή ψάρι βουτηγμένο μέσα σε ρυζάλευρο με κρεμμύδι, σκόρδο ή τσίλι. Από φρούτα θα βρείτε σε αφθονία τα εξωτικά, κρέμα με παπάγια μέχρι κόκκινες(!) και τηγανητές μπανάνες.Το νερό, όπως σε όλες τις τροπικές χώρες, δεν είναι ασφαλές, γι’αυτό πρέπει να πίνετε ΜΟΝΟ εμφιαλωμένο. Έχετε πάντα μαζί σας μία φιάλη κατά τη διάρκεια της ημέρας.